Hanwha Aerospace a anunţat, ieri, în cadrul conferinţei Land Warfare Europe de la Bucureşti, deschiderea filialei Hanwha Aerospace România, companie menită să ajute la dezvoltarea industriei de apărare din ţara noastră şi la realizarea transferului de tehnologie în acest domeniu, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei de compania din Coreea de Sud.
Peter Bae, CEO al Hanwha Aerospace România, a declarat: "Prin deschiderea filialei Hanwha Aerospace România ne angajăm să oferim Armatei României capabilităţi de apărare de ultimă generaţie. De asemenea, vom consolida parteneriatele cu industria locală şi companiile din sectorul apărării implementând programe valoroase de localizare, precum producţia locală, transferul de tehnologie şi servicii MRO".
Pentru a sprijini aceste obiective, Peter Bae a prezentat planurile pentru construirea unei facilităţi ultramoderne în România, care va include producţie, cercetare, testare, instruire şi servicii MRO (mentenanţă, reparaţii şi operaţiuni). Hanwha Aerospace România îşi propune, de asemenea, să integreze companiile româneşti în lanţul global de aprovizionare al Hanwha, contribuind la livrarea unor sisteme esenţiale de apărare, cum ar fi obuzierul autopropulsat K9, utilizat de 10 ţări, dintre care şase sunt membre NATO.
De asemenea, Hanwha Aerospace România propune vehiculul de luptă pentru infanterie Redback (IFV) pentru Programul de Modernizare a Vehiculelor de Luptă pentru Infanterie al României. Redback a fost selectat pentru programul australian LAND 400, Faza 3, dedicat vehiculelor de luptă pentru infanterie de generaţie viitoare. Vehiculul cu şenile dispune de cea mai bună protecţie blindată, mobilitate şi letalitate din clasa sa, bazate pe o serie de tehnologii inovatoare, cum ar fi şenilele din cauciuc compozit, un sistem de protecţie activă şi un ecran blindat transparent montat pe cască.
Datorită compatibilităţii ridicate între K9 şi Redback în ceea ce priveşte şasiul şi grupul motopropulsor, operarea ambelor sisteme ar putea duce la economii semnificative de costuri şi eficienţă de producţie pentru industrie, precum şi la beneficii operaţionale pentru armată.
Menţionăm că Hanwha Aerospace România şi-a luat angajamentul să sprijine modernizarea Fortelor Armate ale României şi să contribuie la întărirea flancului estic al NATO, ca răspuns la provocările şi ameninţările de securitate generate de războiul din Ucraina. Amintim că în iulie 2024 Hanwha Aerospace a semnat un contract important cu Ministerul Apărării Naţionale al României privind livrarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 şi 36 de vehicule de reaprovizionare cu muniţie K10. Livrările sunt programate să înceapă în 2027, iar pentru a sprijini acest parteneriat, Hanwha Aerospace investeşte în facilităţi de producţie şi mentenanţă în România.
Pentru a extinde colaborarea în sectorul apărării din România, Hanwha Aerospace a semnat un memorandum de înţelegere cu Romarm, compania naţională de apărare a României, şi INCAS, un centru local de cercetare în aviaţie. Acest parteneriat are ca scop îmbunătăţirea capacităţilor de aprovizionare şi mentenanţă pentru sisteme avansate de armament, inclusiv obuzierele K9 şi vehiculele de luptă pentru infanterie Redback, deschizând calea pentru o cooperare industrială mai puternică.
Opinia Cititorului